Wednesday, August 27, 2014

RESIPI JERUK BEMBANGAN

Assalamualaikum and salam Malaysia..

Ok, today i want to use english in my writing. hahaha

tidak bah.... tidak saya pandai ni. andu bah.... hehe

ok.... sya guna bahasa baku la ya(maksud sya...sya x guna bahasa Sabahan hehhe).... so semua orang akan faham. manalah tau... entry kali ini dapat membantu insan2 yang ingin membuat JERUK BEMBANGAN sendiri. JERUK BEMBANGAN... kegemaranku... jadi biasanya saya akan buat sendiri.... sebab ianya MUDAH untuk disediakan...

Lagi bagus buat sendiri.... kan?

BAHAN-BAHAN :

1. Buah Bembangan (buah bembangan yang asam dan x berapa masak lagi sesuai dibuat jeruk~~ mengikut citarasa sayala :P )
2. Garam
3. Penambah rasa ( AJINAMOTO, hehe ikut citarasa anda... x guna x apa... yang pnting bahagia. hehe)
4. Lada ( saya syorkan... anda hancurkan lada tu guna lensungan atau picit2 guna sudu. xyah blender )

CARA-CARA :

1. Kupas bembangan dan potong2 ikut citarasa anda....






2. Keluarkan isi biji bembangan... dan buang kulit isinya yang berwarna coklat...











3. Parut isi biji bembangan....

4. Campurkan dan gaulkan bersama isi buah bembangan yang telah dipotong....



5. Tambahla garam dan penambah rasa....
6. Tambah lada... dan gaul rata...
7. tapis jeruk bembangan tadi.. supaya jeruk bembangan kering. xlah banjir. hehe tapi terpulang, xnak tapis pun boleh... mna tau korang suka air jeruk bembangan. kan setiap org lain citarasa... jadi terpulangla ya.....
8. pastu.... masukkan la dalam balang..... esok hari da boleh makan....

* bila mau makan da.... campur la belacan... sure SEDAP! hehe

Sekarang ni bulan Ogos... musim buah d KOTA BELUD... durian ada.... belunuh ada.... rambutan.. langsat..... n BEMBANGAN....

No comments: